Het belang van zonlicht

De ligging van je tuin bepaalt de hoeveelheid zon. Ligt je tuin op het zuiden heb je relatief veel zon (natuurlijk afhankelijk van bebouwing rondom). 

Het is bij het maken van een beplantingsplan belangrijk om rekening te houden met het aantal uren zon, sommige planten houden van veel zon en sommige kunnen goed in de schaduw.

Dit geldt ook voor de beplanting in een voedselbos. Het ontwerp van het voedselbos gaat uit van het creëren van een ‘jong bos’ waarbij er voldoende licht tussen het bladerdek van de bomen kan vallen om ook kleinere bomen, struiken en andere lagen begroeiing te voorzien van licht (en dus groei). 

Een voedselbos, wat is dat?

Een voedselbos is een door de mens ontworpen systeem, gericht op duurzame voedselproductie. Het is een gelaagd ontwerp waarbij de natuur zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. De biodiversiteit van een natuurlijk bossysteem is enorm hoog. Planten staan door elkaar zodat ze elkaar kunnen ‘helpen’ en de diversiteit van soorten is hoog. Alles met het doel de bodemvruchtbaarheid in stand te houden en een efficiënte voedselkring (voor mens én dier) te creëren.

Stichting Voedselbosbouw heeft een erg mooi filmpje gemaakt over het voedselbos. Kijk het filmpje hieronder.